حجتالاسلام محمدرضا نصوری، معاون ارتباطات مرکز تخصصی مهدویت در گفتوگو با خبرنگار مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان در رابطه با افقهای جدیدی از آموزه مهدویت که پس از انقلاب اسلامی ایران در گستره منطقه خاورمیانه و همچنین جهان گشوده شد، اظهار کرد: زمانی که حضرت امام خمینی (ره) نهضت انقلاب اسلامی در ایران را شروع و یک نوع نگاه اصلاح گرایانه طراحی کردند، رویکرد امام در جامعه آن روز این بود که فضای ظلم ستیزی و مبارزه با ظلم و فساد در جامعه ایجاد شود. گرایش ایشان در این زمینه گرایش به معنویت با محوریت قرآن و عترت(ع) و از سوی دیگر ترویج روحیه عدالت طلبی و گسترش عدالت در جامعه بود.
وی افزود: در تمام فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) در بهشت زهرا(س) موضوع دفاع از محرومان و مستضعفان در برابر ظلم و ظالمان به چشم می خورد. هنگامی که انقلاب اسلامی ایران پیروز شد، کشورهای اسلامی عملاً متوجه شدند که با این رویکرد حضرت امام خمینی (ره) که یک نگاه جهانی برگرفته از قرآن و همراه با معنویت، ظلمستیزی و عدالتخواهی است، میتوانند در جامعه موثر باشند و با این رویکرد جامعه خود را پیش ببرند.
حجت الاسلام نصوری تصریح کرد: امروز این نگاه در کشورهای اسلامی جای خود را باز کرده و از انقلاب اسلامی ایران و نهضت امام خمینی (ره) الگو گرفته اند و نمونه های آن را می توان در کشورهای منطقه دید که روز به روز نیز این حرکت بیدارگرایانه در حال رشد است.
معاون ارتباطات مرکز تخصصی مهدویت ادامه داد: اگر دقت کنید امروز در بسیاری از کشورها، انقلاب اسلامی ایران را به نام امام خمینی(ره) می شناسند، همان تعبیر مقام معظم رهبری که فرمودند: «این انقلاب بدون نام خمینی (ره) در هیچ جای دنیا شناخته شده نیست.» به عبارت دیگر، هر چه که هست عملا به نام حضرت امام شناخته می شود و خارج از مرزهای ایران ایشان را پرچمدار این حرکتِ رو به رشد می دانند.
مدیر بنیاد مهدویت استان مازندران در ادامه سخنان خود با تشریح نوع نگاهی که امام خمینی (ره) در عرصه مهدویت برای جامعه امروز به ارمغان آورد، گفت: امام خمینی (ره) با نگاه دفاع از محرومان و با همان رویکردی که در جامعه مهدوی شاهد آن خواهیم بود، آموزه مهدویت را معرفی می کنند. یعنی اگر می خواهیم به جامعهای آرمانی برسیم که در آن عدالت و معنویت باشد (همان جامعه ای که امام مهدی (عج) آن را ایجاد می کنند) باید با این نگاه حرکت کرد و امام راحل این نگاه را به جهان معرفی می کنند.
وی یادآور شد: اگر ما امروز نمی توانیم جامعه آرمانی مهدوی بسازیم اما می توانیم یک جامعه کوچک منتظر بسازیم. این آموزه ای است که ما از رهبر کبیر انقلاب آموختیم. بر این اساس بسیاری از کشورهای اسلامی، امروز حرکت های اصلاحی خود را آغاز کرده اند. حتی کشورهای غیر اسلامی نیز متوجه این واقعیت شده اند.
نصوری ابراز کرد: چنان که امروز در کشورهای اروپایی، آفریقایی و حتی آمریکایی می بینیم که روحیه و حرکتی در آنها شکل گرفته و تلاش می کنند هم رشد معنوی و هم توجه به بحث عدالتخواهی را در جامعه خود رواج دهند؛ این یک دستاورد عظیم برای انقلاب و حرکتی است که امام خمینی (ره) آن را آغاز کرد.
کارشناس مهدوی در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت پرداخت به مهدویت در گذشته و پیش از انقلاب اشاره کرد و گفت: در گذشته وضعیت مهدویت به گونه ای بود که گویا برخی از مسئله غیبت امام زمان (ع) بهره می بردند. به عبارت دیگر، تعریفی از موضوع غیبت امام زمان (ع) در جامعه وجود داشت مبنی بر اینکه ایشان امامی غایب هستند و مردم باید برای ایشان دعا کنند، ذکر بگویند، تضرّع کنند و به دنبال خودسازی باشند. امام خمینی (ره) با شکل دادن به این انقلاب این نوع نگاه و برداشت از آموزه مهدویت را پس زدند و به مردم و جامعه فهماندند که اگر امام مهدی(عج) غایب است اما برای پایان بخشیدن به غیبت، باید تحرک و حرکتی انجام و برای ظهور زمینه سازی و بسترسازی شود.
کارشناس مباحث مهدوی تصریح کرد: نگاهی که امروز در بسیاری از نهضت های انقلابی حاکم است فضایی از پویایی را در خود دارد. به عبارت دیگر، انسان ها نمی توانند نسبت به وضع موجود خود قانع یا بی تفاوت باشند. و جالب است بدانید که جریان های انحرافی نیز بیشترین هجمه ای را که وارد می کنند، در همین راستا است. آنها تلاش می کنند به مردم چنین القاء کنند که ظهور در حال رخ دادن است و با ایجاد نگاه های تطبیق گرایانه نسبت به ظهور و یا افراط و تفریط در نوع مسئله غیبت امام، چنین وانمود می کنند که شما نمی توانید کاری از پیش ببرید؛ پس دست نگه دارید و اجازه دهید که مانند گذشته در قالب نگاه های ایدئولوژیک، تنها بحث های علمی را ادامه دهیم. به زبان ساده یعنی «هیچ حرکت رو به رشدی وجود نداشته باشد.»
نصوری در این رابطه بیان کرد: اما تئوری امام خمینی (ره) جامعه را از این باور خارج و با یک رویکرد جدید آشنا کرد مبنی بر این که اگر بخواهیم با همان وضع موجود درباره غیبت امام عصر (ع) ادامه دهیم، غیبت به همین شکل و حالت باقی خواهد ماند. امام به مردم فهماند که باید تلاش و حرکت کرد تا از این بن بست نجات یافت. برای رسیدن به ظهور، باید بسترسازی کرد.
معاون ارتباطات مرکز تخصصی مهدویت ختاکید کرد: معیارهایی که امام خمینی(ره) در این مسیر ارایه می دهند نیز بر اساس تعالیم و معیارهای قرآن و عترت(ع) است. ایشان در تمام فرمایشات خود برای اینکه افراد در مسیر غرور قرار نگیرند همواره تاکید و تصریح بر نگاه توحیدی داشته و همه چیز را منوط به خواست خدا می دانستند. امام (ره) همواره از خواست خدا و اراده الهی سخن می گفتند: «خواست خدا اینگونه بود»؛ «خرمشهر را خدا آزاد کرد»؛ «فاو را خدا آزاد کرد»: «وجهه همّت شما رضایت خدا باشد» و ... یعنی امام خمینی (ره) نگرش جامعه امروزی دنیا را به سمت و سوی نگاه توحیدی هدایت کرد و این خود یک نوع بسترسازی برای ظهور است.
وی ادامه داد: تمام هجمه های امروز دشمنان در راستای مبارزه با نگاه توحیدی و برگرفته از نگاه اومانیستی و انسان محوری است. اینکه انسان خود می تواند خدای خود باشد و نیازی به خدا ندارد. با توجه به این که امام خمینی (ره) نگاه توحیدی را در دنیا پررنگ کرد، برخی نیز به مقابله با این نگاه برخاستند چرا که نفس توجه به نگاه توحیدی به نوعی بسترسازی ظهور است.
نصوری اظهار کرد: نکته دیگری که در این رابطه باید به آن اشاره کرد روحیه اطاعتپذیری است. امام خمینی (ره) در مقاطع مختلفی فرمودند: «یاران من امروز بهتر از مردمان عصر اهل بیت (ع) هستند» و ما این حقیقت را در هشت سال دفاع مقدس تجربه کردیم. امروز نیز دنیا متوجه شده که باید به دنبال تربیت انسان هایی باشد که نسبت به مبانی اعتقادی خود استقامت می کنند و در برابر شبهات و انحرافات نمی لغزند. امروز تلاش های بسیاری صورت می گیرد تا بتوانند از این روحیه اطاعت پذیری سوءاستفاده کرده و یا به هر شکل ممکن آن را از بین ببرند
وی ادامه داد: از سوی دیگر امام (ره) یک آمادگی عمومی در ما ایجاد و جامعه را نسبت به معارف حقیقی مهدوی از جمله ظلم ستیزی و عدالت محوری و اصل توجه به امام مهدی (ع) تشنه کرد. مردم احساس کردند که اگر قرار باشد به همان منوال عصر غیبت را ادامه دهند، دچار خسران خواهند شد و باید به هر شکل ممکن از آن وضع خارج شوند.
کارشناس مهدوی تاکید کرد: توجهی که امام خمینی (ره) در مردم ایجاد کردند در باب اینکه نگاه شما باید نگاه جهانی باشد، بسیار قابل تأمل است. حضرت امام (ره) نگاهی جهانی با محوریت توحید، عدالت محوری، کرامت محوری و مهرورزی الهی را دنبال می کرد. آنچه که امروز در غرب تحت عنوان جهانی سازی مطرح می شود کاملا در مقابل تئوری امام خمینی (ره) است.
حجت الاسلام نصوری در پایان خاطرنشان کرد: از دیدگاه آنها، حضرت امام (ره) و آنها هر دو به دنبال یک مفهوم هستند یعنی «جهانی سازی». اما جهانی سازی آنها بدین معناست که همه امکانات در اختیار یک گروه خاص و معدود باشد، نگاه های نژادپرستانه حاکم باشد، دین را مانع رشد بشر بدانیم!!، چیزی به نام کرامت محوری و معنویت در جامعه وجود نداشته باشد و... در حالی که نگاه جهانی ای که حضرت امام آن را به جامعه یاد دادند، رویکرد جدیدی را در دنیا شکل داده مبنی بر این که اگر بشر بخواهد نگاه جهانی داشته باشد باید با همان رویکرد مهدوی آن را دنبال کند؛ رویکردی که ما در جامعه مهدوی شاهد آن خواهیم بود.